W odpowiedzi posłużę się regulaminami.
No tak tylko to nie jest szkoła ani praca
tutaj jestem bo chcę, a nie bo muszę 
Co do "chcę, a nie muszę"
Rozdział III
Członkowie, ich prawa i obowiązki
§ 9
Członkostwo w Stowarzyszeniu jest dobrowolne.
Jeżeli Prezes w odpowiednim terminie informuje członków zwyczajnych że jest to impreza obowiązkowa to czasu mamy dużo aby zaplanować wszystko. Pisząc "obowiązkowa" czyt. jako realizacja celów Stowarzyszenia i to jest waszym obowiązkiem.
Rozdział III
Członkowie, ich prawa i obowiązki
§ 12
2. Członek zwyczajny ma obowiązek do:
- Aktywnego uczestnictwa w pracach, szkoleniach i realizacji celów Stowarzyszenia.
- Przestrzegania statutu, regulaminów i uchwał Władz Stowarzyszenia.
- Przestrzegania zasad etycznych i moralnych.
- Terminowego regulowania świadczeń w tym składek członkowskich obowiązujących w Stowarzyszeniu.
- Przestrzegania zasad i regulaminów dotyczących Stowarzyszenia.
I tutaj mam wasze podpisy że jesteście świadomi i znacie regulaminy.
A co do Stowarzyszenia jako praca zarobione pieniądze idą na realizację zadań statutowych.
Rozdział I
Postanowienie ogólne
§ 4
1. Stowarzyszenie jest organizacją o celach nie zarobkowych a wszelkie uzyskane w trakcie działalności dochody przeznaczone są na realizację zadań statutowych.
2. Stowarzyszenie opiera swoją działalność na aktywności społecznej swoich członków. Do realizacji zadań statutowych Stowarzyszenie może zatrudnić pracowników.
Tak że nasze Stowarzyszenie jest ORGANIZACJĄ!!!! jeżeli jest napisane obowiązkowe to obowiązkowe.
Rozumiem sytuacje rodzinne, no ale kiedy robimy coś poważnego a ktoś ma obiadzik u dziadków to proszę waaaas! Co do wypowiedzi Lewego a Stowarzyszenia sami wiemy jak to u nas wygląda, teraz jest lepiej trochę coś się dzieje ale kuleje jest to moja wina bo sam nie wiem jak to prowadzić aby to było OK. Jesteśmy młodzi wiele rzeczy nie rozumiemy jeszcze.
Noooo i co do DD to pewnie nie wypali mało czasu, ewentualnie w piątek można coś na szybko zorganizować.
To co napisałem to tak rozjaśniając i bezstronnie. Nooo co do wystawy klasyk + dobrze płatna strzelnica no i piwak później

zresztą się zobaczy co i jak. Naszym zadaniem jest zorganizowanie efektownego pokazu z użyciem pirotechniki, ma być głośno i dużo wybuchów wszystko za free bo kasę na dojazd i petardy oddają, my mamy tylko to zorganizować